Slapeloze nachten door overlast horeca Amsterdamsestraatweg

Horeca Breda eerder dichtBewoners om en aan de Amsterdamsestraatweg zijn in actie gekomen tegen de al jaren durende overlast in vooral het gebied tussen het viaduct en de Concordiastraat. Ze hebben een brief verspreid rond de 2e Daalsebuurt waarin ze bewoners oproepen om naar het verkiezingsdebat van de wijkraad te komen op 18 februari om daar hun stem te laten horen. Er zouden volgens de bewoners de laatste 2 jaar maar liefst 35 horecavergunningen afgegeven zijn. Genoemd wordt de overlast van de bezoekers doordat vooral horecaondernemingen 24 uur per etmaal open zouden zijn.

"Bewoners ondervinden daar veel te vaak de negatieve gevolgen van. Dat komt vooral door de bezoekers van horecavestigingen. Zij bezoeken ’s nachts de café’s, de gamewinkels en andere zaken. Ze dumpen hun afval op straat. Vaak in de zijstraten. Het meeste afval is restanten van net gekochte etenswaren, maar ook lege bier-, wijn- en whiskyflessen, plasticzakken, blikjes & tassen, kartonnen pizzadozen etc worden klakkeloos gedumpt. Zelfs worden etensrestanten op auto’s gesmeerd of tegen gevels. Ook wordt geürineerd tegen blinde gevels en er wordt geregeld gekotst op straat. ‘s Nachts kunnen bezoekers parkeren zoals ze zelf maar willen. Daarmee vaak een hele straat blokkerend met herrie uit de autoradio’s."

Geheel onterecht lijken de geuite zorgen niet, ga er maar eens langs op een late avond en merk hoe druk het er is. Daarbij spelen de problemen er al jaren. In 2004 werd de aanpak Amsterdamsestraatweg gelanceerd. Overlast werd aangepakt en nieuwe ondernemers vestigde zich er. De economische crisis lijkt echter ook zijn greep op het winkelaanbod te hebben daar de leegstand de laatste periode ook groter is geworden. Bewoners geven daarnaast aan dat in verschillende ondernemingen gedeald wordt, dat daardoor ondernemingen gesloten zijn maar de genoemde overlast blijft. Bewoners pleiten nu om vanaf 01.00 uur ’s nachts alle horeca te sluiten. Kan de gemeente de aanpak intensiveren en continueren zodat het te bereiken doel, het economisch functioneren en leefbaarheid en ondernemersklimaat structureel verbeteren, gerealiseerd kan worden?