Rode Brug wordt afgesloten

copyright van Cor de Keijzer en link naar http://gallery.zoom.nl/image/493767/rode-brug-te-utrecht.html
Rode Brug vanaf september voor één jaar afgesloten

De gemeente Utrecht gaat de Rode brug vervangen. De start van de zichtbare werkzaamheden staat gepland voor medio september. Het werk duurt naar verwachting een jaar.

De beeldbepalende "Rode Brug" uit 1890  over de Vecht in Utrecht is een klassieke ophaalbrug en bekend in de verre omtrek om verschillende redenen. Deze oude brug is inmiddels te smal om de verkeersdrukte te verwerken en nadert het einde van zijn levensduur. Daarom wordt de brug vervangen door een nieuwe brug, een ontwerp van Marja Haring en Liliane Geerling van Ingenieursbureau Gemeentewerken Rotterdam. Net als zijn voorganger is het een ophaalbrug, maar dan gestoken in een modern jasje met uitdagende vormen waarbij zoveel mogelijk is geprobeerd om het karakter van de huidige brug in zijn omgeving te bewaren.  Ook de rode kleur, waaraan de brug zijn naam dankt, blijft hetzelfde.

 

Foto Copyright van Cor de Keijzer en link naar http://gallery.zoom.nl/image/493767/rode-brug-te-utrecht.html

 

 

Omleidingen en bereikbaarheid

Autoverkeer wordt vanaf medio september omgeleid met omleidingsborden, via de Marnixbrug.
De bussen van het GVU, lijn 6 en 7, rijden al voor een deel een andere route. Kijk voor meer informatie over bereikbaarheid op www.utrecht.nl/bereikbaar.

Afsluiting
De oude brug wordt tijdens de uitvoering in zijn geheel verwijderd, waardoor er geen doorgang is voor autoverkeer. Voor voetgangers en fietsers wordt tijdelijk een speciale voetgangersbrug aangelegd. Deze noodbrug wordt ‘beweegbaar’ gebouwd om de doorgang van het vaarverkeer te garanderen. Tijdens de doorgang van vaarverkeer zullen fietsers en voetgangers even moeten wachten. De noodbrug komt te liggen aan de westkant (vanuit de stad gezien) van de huidige brug, ongeveer tegenover het Vechthuis.

Groot onderhoud in de gemeente Utrecht
De komende jaren vernieuwt en verbetert de gemeente veel wegen, viaducten, straatverlichting, enzovoort. Er is veel achterstallig onderhoud en het is hoog tijd dat dit wordt aangepakt. Met de vernieuwing wil de gemeente de veiligheid waarborgen; bruggen die probleemloos opengaan, goed werkende straatverlichting en autowegen en fietspaden die veilig en comfortabel rijden.
Werk in uitvoering betekent overlast. De gemeente vraagt daarvoor uw begrip. Maar de veiligheid staat voorop en als het nu niet gebeurt dan worden de maatregelen alleen maar ingrijpender en de kans op ongelukken groter. Dat wil de gemeente voorkomen. Er is een groot onderhoudsplan opgesteld. Dit plan wordt de komende jaren uitgevoerd.

Voor meer informatie over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de projectleider, de heer R. van Dijk, telefoonnummer 030 – 286 00 00. Voor vragen over uw wijk kunt u terecht bij Wijkservicecentrum Noordwest, 030 – 286 00 00.