Presentatie Mitros in de wijkraad

In de vergadering van 10 juli jl. is de Wijkraad in gesprek gegaan met Lucas de Boer, manager Wonen bij Mitros. Mitros heeft woningen van gemiddeld 46 jaar oud, dat is heel oud voor een corporatie en in Noordwest zijn ze gemiddeld ouder dan 50 jaar en daarmee de oudste van Utrecht.

Het jaar 2012 was belangrijk want Mitros kondigde aan van alles te gaan doen, vervolgens werd dat jaar ongeveer elk onderhouds- en andere project in de stad ‘on hold’. Was een raar signaal, er waren wel veel nieuwbouwprojecten in portefeuille. Mitros was een grote organisatie met alleen in Utrecht al vier vestigingen en een in Nieuwegein.

 Het idee was dat Mitros opgestuwd zou worden in de vaart der volkeren, met nog meer vestigingen in andere gemeenten. Er was veel aandacht voor nieuwbouwprojecten, veel minder voor beheer en volgens De Boer valt daar veel op af te dingen. Inmiddels (al voor de enquêtecommissie) is de koers veranderd en is er inmiddels een nieuw meerjarenondernemingsplan. 

Er is nu een vestiging in Utrecht en een in Nieuwegein en het is niet meer de ambitie uit te breiden naar andere gemeenten. Mitros wil er zijn voor mensen met lage inkomens (tot 34.000 euro). Binnen die groep extra aandacht voor mensen met een bijzondere woonvraag: mensen die zorg nodig hebben en mensen uit de vrouwen- of dak- en thuislozenopvang. Mitros investeert in duurzaamheid door een groot deel van haar bezit energiezuiniger te maken (in plaats van een klein deel héél erg energiezuinig). Mitros wil in de toekomst af van maatschappelijk en commercieel vastgoed, zoals kantoren en scholen. Dat is niet een kerntaak en Mitros verdient er geen geld mee. De Speler is geen kerntaak, dat betekent niet dat Mitros van De Speler af wil, maar zoiets zou niet opnieuw gedaan worden: Voor dat geld (12 miljoen) kan je bijna de hele Fruitbuurt Noord vernieuwen en dat soort dingen heeft nu prioriteit voor Mitros. Meer informatie in bijgevoegde verslag en powerpoint presentatie.