Home > Nieuwsberichten > Politie pakt jongeren op.

Bij een politieactie zijn drie leden aangehouden van de groep die voor overlast zorgt in de wijk. De politie zette een lokmotor neer in de Prinses Margrietstraat en al snel namen drie jongens de motor mee. Postende agenten sloten de drie van alle kanten in en pakten hen op. De drie bleken deel uit te maken van de groep jongeren die in Zuilen voor veel overlast zorgt. De lokactie maakt deel uit van een stadsbrede actie, waarbij gebruik werd gemaakt van een lokmotor, lokauto’s en lokfietsen.

Ook is een 18-jarige Utrechter is dinsdag aangehouden omdat hij in een auto inbrak. De politie kreeg een melding dat enkele verdachten op de Patrimoniumstraat (Zuilen) een auto kraakten. Toen zij de agenten zagen, ging het tweetal er vandoor. Ze renden over de Vechtensteinlaan weg. Agenten wisten één autokraker op de Boelesteinlaan aan te houden, de ander ging er vandoor. De Utrechter had autokrakersgereedschap bij zich. Hij en zijn kameraad hadden een navigatiesysteem uit de auto gestolen.

Ook een bekende inbreker uit de buurt zit momenteel  vast en zal binnenkort voor de rechtbank zijn daden moeten verklaren.

Voor meldingen van autokraak mag nog steeds 112 gebeld worden en we zien hier het resultaat.

De gemeente Utrecht gaat met politie en hulpverlening veertien nieuwe overlastgevende jeugdgroepen in Utrecht aanpakken. De jongeren uit negen hinderlijke groepen werden al begeleid.

Deze zomer zijn de 52 Utrechtse jongerengroepen opnieuw in kaart gebracht. De meeste groepen (39) gedragen zich hinderlijk, deze jongeren hangen rond op openbare plekken en laten rotzooi achter. Daarnaast zijn er zeven groepen die overlast geven; de jongeren zijn luidruchtig en roepen mensen na.

De derde categorie bestaat uit criminele groepen (zes). Van de zeven overlastgevende groepen dreigen er drie crimineel te worden.

De geselecteerde jongeren krijgen individuele begeleiding en in sommige wijken wordt extra geïnvesteerd in het jongerenwerk. Ook gaan probleemjongeren die daar geschikt voor zijn een speciaal programma volgen waarin ze leren op een nieuwe manier te denken. Een vraag die centraal staat is bijvoorbeeld: Hoe laat ik me niet beïnvloeden door slechte vrienden? Deze aanpak is oorspronkelijk bedoeld voor criminele jongeren die na hun celstraf weer vrij komen.

De stevige aanpak van vijf jeugdgroepen in 2006/2007 wierp al zijn vruchten af. De jongeren zijn als groep de wijk niet meer tot last. Een voorbeeld hiervan is een groep in Zuilen. Zes jongeren zijn opgeleid om voorlichting te geven aan leeftijdsgenoten over alcohol, drugs en zinvolle vrijetijdsbesteding. Zes anderen werken als vrijwilliger in jonghonk De Toekomst in de voormalige Christinaschool.

Ook hebben sinds mei 2007 331 jongeren een individueel plan van aanpak gekregen. Bij een aantal personen bleek hulpverlening niet te werken. Met hen is afgesproken dat ieder nieuw strafbaar feit een zwaardere straf betekent.

Het uiteindelijke streven van de gemeente Utrecht is om in 2010 de overlast van (criminele) jongeren met 20 procent te verminderen ten op zichte van 2006.