Pijlsweerd nu deels verpauperd, straks hippe wijk ?

De verschillende plannen in Pijlsweerd ‘In het Noorderlicht’, Oudenoord en het aangrenzende ‘Zijdebalen’ geven de wijk Pijlsweerd rond de Vecht over een aantal jaren een heel andere dimensie.  Het nu deels verpauperde gebied met veel vergane bedrijvigheid moet dan een hippe woonwijk zijn, op loopafstand van het centrum. In Zijdebalen (globaal het gebied tussen Oudenoord, David van Mollemstraat en de Vecht) moeten 450 huizen verrijzen. Een deel in de vorm van sfeervolle grachtenpandjes. Parkeren voor de bewoners wordt ondergronds. Het ontwerp is van het architectenbureau Mulleners en Mulleners, dat ook de populaire wijk De Woerd (Leidsche Rijn) ontworpen heeft.

 
 
Zijdebalen
De ontwikkeling van Zijdebalen is nog niet zover als In het Noorderlicht, aldus Edwin van Doorn van ontwikkelaar Madevin. Met omwonenden en gemeente wordt nog gesproken over de definitieve invulling ervan. De nieuwbouw vindt plaats in fases. Als alles meezit, verwacht Van Doorn op zijn vroegst eind 2010 met het eerste deel van de bouw te kunnen beginnen.

Gamma
Met de eigenaar van de Gamma op de Oudenoord is ontwikkelaar Madevin nog in gesprek. Mogelijk komt de bouwmarkt elders in het plan terug.
 

Jongeneel en Lubro gebouw.
Madevin heeft inmiddels 96 procent van de grond in bezit, meldt de woordvoerder. Er wordt nog gesproken met Mitros over de sloop van achttien huizen en de aankoop van de betreffende grond.
De panden van houthandel Jongeneel en van de oude Lubrobakkerij zijn al in handen van de ontwikkelaar. De Lubro is, op de oude hal na, al gesloopt. De gemeente wil de hal vanwege het bijzondere karakter behouden. Wellicht dat hierin horeca en andere bedrijvigheid komen. Winkels en een lunchroom staan tevens gepland rond een nieuw plein, dat aan de voet van de flat In het Noorderlicht (Westerdijk) komt te liggen.
 
Sloop en nieuwbouw op de Oudenoord
In de nieuwbouw op de plek van de oude Sociale Dienst aan de Oudenoord in Utrecht komen ruim twee keer zoveel appartementen (250 stuks in plaats van 110) en minder kantoren dan volgens het vorige plan. Dat komt doordat de oude kantoortoren vanwege geluidsnormen niet tot woontoren kan worden omgetoverd en dus tegen de grond moet.  Een financiĆ«le tegenvaller, maar tevens een nieuwe kans voor ontwikkelaar en eigenaar Borghese Real Estate uit Nijkerk. De nieuwe plannen (project In het Noorderlicht) zien er daarom anders uit dan de oude. Aan de hoogte van de toren (17 verdiepingen, 54 meter) is niet getornd. Evenmin aan de plek. Wel aan de vorm. Die is ronder en moderner geworden. Net als de hele nieuwbouw, een ontwerp van Klunder Architecten uit Rotterdam. Nieuw zijn ook de balkons en de binnentuin. Bij de eerste plannen was de gezamenlijke ruimte voor de bewoners op het dak van de laagbouw gepland. Omdat het oude en al geruime tijd leegstaande complex nu gesloopt moet worden, kon in de nieuwe opzet een tuin worden opgenomen. Die moet een groene oase worden voor de bewoners.
 
De laagbouw wordt verhoogd van drie tot vijf lagen (16 meter). Mede door deze ingreep kunnen er aanzienlijk meer appartementen gebouwd worden. De begane grond of een deel hiervan en wellicht een deel van de eerste etage is gereserveerd voor een sportschool. Op de derde en vierde etage is ruimte ingetekend voor een restaurant. Daar daarboven komt een dakterras.
 
Parkeren kunnen de toekomstige bewoners onder het complex en in de nog te bouwen parkeergarage even verderop aan de Westerdijk. ‘Hangend’ tussen de begane grond en de eerste verdieping komt een grote fietsenstalling.
 
De 250 appartementen zijn bedoeld voor starters. Ze krijgen een oppervlakte vanaf 30 vierkante meter tot maximaal 70 vierkante meter. De verkoopprijzen zijn nog niet bekend, aldus woordvoerder Rutger-Jan van Broekhoven. Ter indicatie: de prijs van de ‘oude’ studio’s (rond de 30 vierkante meter) was vanaf 135.000 euro.
 
Ontwikkelaar Borghese denkt door op dit deel van de woningmarkt te gokken, geen problemen te verwachten met de verkoop. Voordat die van start kan gaan, moeten er nog wel wat hobbels genomen worden, aldus Van Broekhoven.
 
In het Noorderlicht wordt eea gepresenteerd aan de omwonenden. Die kunnen dan hun reactie geven. Vervolgens moet het definitieve stedenbouwkundige plan van eisen door de gemeente worden vastgesteld, alsmede het bestemmingsplan worden gewijzigd. En natuurlijk: het markante complex aan de Oudenoord moet nog gesloopt worden.

Meer info: AD; AD