Ondanks verbod mogelijk toch meer studentenhuizen in de wijk

Het omzetten van een zelfstandige woning in bijvoorbeeld een studentenhuis of andere onzelfstandige woonruimte, wordt mogelijk een stuk makkelijker

Mede op advies van de Wijkraad Noordwest, heeft het College in april 2008 besloten het behoud van zelfstandige woningen voorrang te blijven geven bij aanvragen voor een omzettingsvergunning. Dit houdt in dat compensatie geboden moet worden voor het omzetten van een zelfstandige woning in onzelfstandige woonruimte, Men kan dit doen door ergens anders een zelfstandige woning te realiseren, of door het betalen van een compensatievergoeding.

Voor o.a. de wijken Ondiep en Zuilen in Utrecht Noordwest, is toen besloten helemaal geen omzettingsvergunningen meer af te geven, omdat (koop)starters in deze wijken nog een betaalbare woning kunnen vinden, en de leefbaarheid in deze buurten onder druk staat. Ouders die een woning  kopen voor hun zoon of dochter en een aantal medestudenten mag nog wel in deze wijken. De woning moet dan na 5 jaar weer als zelfstandige woning op de markt komen.

In het advies van de wijkrad is aangedrongen op een sterk juridisch kader. Dit advies is niet overgenomen omdat men daar geen noodzaak toe zag. Helaas blijkt de praktijk anders. Meerdere rechtzaken en uitzonderingen volgden.

Ook kan dit besluit misschien omzeild worden.

De rechter buigt zich nu over de vraag of een woning aan de Lessinglaan in Oog in Al dienst doet als studentenhuis of het onderkomen is van een woongroep. De eigenaar zegt het pand te verhuren aan zeven studentes die samen een woongroep vormen. De studentes aan de Lessinglaan hebben hun woongroep juridisch vastgelegd. Volgens de eigenaar is er bij een notaris een vereniging opgericht, er is een rechtspersoon, de bewoners hebben een doelstelling: het vormen van een gemeenschappelijke huishouding en er is een gezamenlijke rekening waarmee de huur betaald wordt. Het idee zijn woning te verhuren aan een woongroep kwam van Wijnand Groenen van 4-Freedom Vastgoed. Die meldt dat hij al tien panden kent waar ook sprake is van een woongroep.

Als de rechter de kant kiest van de huiseigenaar, kan dat nogal wat gevolgen hebben voor Noordwest. Huizenbezitters hoeven dan geen omzettingsvergunning meer aan te vragen om een eengezinswoning om te mogen bouwen tot studentenhuis(woongroep). En ze hoeven de in januari 2007 ingevoerde vergoeding van 208 euro per vierkante meter niet meer te betalen. Zelfstandige woningen zullen meer omgezet worden in onzelfstandige woonruimtes. De betaalbare woningvoorraad voor (koop)starters neemt af en de druk op de leefbaarheid in de wijk neemt weer toe.

Volgens de gemeente Utrecht is de woning gewoon een studentenhuis en dient de eigenaar dus ook de vergoeding te betalen. Ze bestrijdt dat er sprake is van een gemeenschappelijk en duurzaam huishouden. ,,In het huurcontract staat alles geregeld, de contributie is bepaald, en ook hoeveel elk lid aan huur betaalt. Een woongroep hoort alles zelf te bepalen,’’ aldus advocaat Ramdoelare namens de gemeente.

Ook over de uitzondering waarbij ouders een woning  kopen voor hun zoon of dochter en een aantal medestudenten zijn al diverse vragen gerezen. De woning moet namelijk na 5 jaar weer als zelfstandige woning op de markt komen. Maar wat als de betreffende zoon of dochter er helemaal niet gaat wonen of na het eerste jaar afhaakt ? En wie houdt bij dat het huis ook weer daadwerkelijk op de markt komt ?