Muinck Keizerbrug vernieuwd

De bekende brug over de Vecht die Overvecht met Zuilen verbind is gerenoveerd. De brug wordt nu permanent onder een lichte stroom van een paar milliampère gezet. Deze stroom zorgt ervoor, dat het betonijzer niet meer wordt aangetast door de daar al aanwezige zouten, afkomstig uit het pekel- en regenwater. 
De techniek, kathodische bescherming, is niet nieuw, maar de toepassing bij bruggen wel. Er is in Nederland maar één andere brug waarbij deze techniek wordt toegepast, een brug in het Brabantse plaatsje Cruquius. De gemeente Utrecht heeft de techiek samen met TNO aangebracht. Een speciale computer houdt voortdurend de stroomsterkte onder controle. De spanning is niet hoog en er is volgens de gemeente niets van te merken door verkeer dat over de brug gaat.
De De Muinck Keizerbrug is gebouwd tussen 1968 en 1970 en was dringend aan renovatie toe. Het achterstallige onderhoud was zo omvangrijk, dat zelfs een compleet nieuw brugdek is overwogen. Onder meer met TNO is vervolgens gezocht naar manieren om de brug toch te kunnen handhaven en voor zeker veertig jaar weer geschikt te maken voor het verkeer. De gemeente bespaart 1,2 miljoen euro door deze techniek; een nieuw brugdek zou 2 miljoen hebben gekost. De kathodische bescherming kost 8 ton.

Vanaf september 2008 is de brug weer helemaal klaar voor gebruik, inclusief waterdichte rubberen laag op de voetpaden, nieuw asfalt en belijning