Het Julianapark

Het Julianapark is een stadspark in het stadsdeel Utrecht-Noordwest in Utrecht. Aan de Amsterdamsestraatweg tegen het spoor Utrecht- Maarssen.Het 9,5 hectare grote park wordt begrensd door de wijken Elinkwijk, Egelantier-, Mariëndaalstraat en omgeving, de spoorlijn Utrecht – Amsterdam en de Amsterdamsestraatweg. Het park heeft een rechthoekige vorm en staat bekend om de rondlopende kippen, er is namelijk een kinderboerderij in het park gevestigd.

Geschiedenis
Het zuidelijke gelegen gedeelte van het park is in 1903 ontworpen door de park- en landschapsarchitect Louis Copijn (1878 – 1945) in opdracht van de bankier Jan Kol, bekend van bank Vlaer en Kol. Het in de stijl van de Engelse tuin ontworpen park werd het Kolspark, of Tuin van Kol, genoemd en is in 1928 door de erfgenamen aan de gemeente Utrecht verkocht. In 1935 vond in het kader van een werkloosheidsproject een grote uitbreiding plaats en kreeg het de huidige vorm en naam.

Daarna is het lange tijd stil met betrekking tot veranderingen in en rond het park.Niet dat het stil was in het park zelf. In de loop der jaren werd het door ontelbare mensen bezocht.Een gang naar het park op de zondag was jarenlang een van de geliefkoosde bezigheden van een groot deel van de wijkbevolking. Vrijwel alle inwoners van de toenmalige gemeente Zuilen en een deel van de inwoners van de gemeente Utrecht brachten er bijna wekelijks enige uren in door. De grote speelweide met kinderspeeltuin,  zandbak en pierenbadje, het hertenkamp, de omheinde konijnen- en marmottenweide, de visvijver, de berg bij de visvijver en de talloze kooien met bijzondere vogels werden met graagte bekeken en gebruikt. Op de vele aanwezige bankjes kon je dan even uitblazen na een stief uurtje wandelen.

Einde jaren veertig waren er nog wat bijzonderheden te zien in het park. Gedurende een groot aantal seizoenen, waren er bij de ingang en bij de vogelkooien aangelijnde papagaaien te bewonderen. Die trokken heel wat bekijks. Bij de ingang werd ook een vaste fotograaf geplaatst. Daar kon je je dan op een houten hobbelpaard laten fotograferen. Nog wat later werden jaarlijks muziekuitvoeringen gegeven door allerlei muziekkorpsen.

Dat gebeurde deels vanuit de daarvoor aanwezige muziekkapel en deels waren het marskorpsen, die meestal in het weekend al marcherend hun beste muzikale beentje voorzetten. Die gebeurtenissen trokken dan duizenden bezoekers. Die muziekuitvoeringen in de muziekkapel vonden in de zomer en dan in de avond plaats.Het park werd daarvoor omgetoverd in een idyllische plaats met veel verlichting op vele plaatsen. Het kreeg dan een speciaal karakter.

Op de grote fonteinen in de grote vijver waren  speciale schijnwerpers gericht. Dat gaf ook een speciaal effect. Duizenden mensen bezochten in die dagen dan ‘s-avonds het park. Vaak werd het seizoen afgesloten met een knetterend en mooi vuurwerk. Na de zomerperiode was het park dan alleen nog overdag geopend. In die jaren werden parken in grote steden aangelegd in buurten met een welvarende bevolking; zoals het Wilhelminapark

Het gevolg was dat deze parken nauwelijks gebruikt werden. Het Julianapark was een groot succes bij de kinderen van de arbeidersbuurten in de omgeving van het park; een echt volkspark. In 2003 is het, in de loop der jaren enigszins verwaarloosde park, opgeknapt en opnieuw ingericht.

Herinrichting
Eind jaren negentig, begin jaren 2000 werd het oude hekwerk vervangen door een schitterend nieuw hekwerk. Renovaties waren in de latere jaren ook geregeld aan de orde. Zo behield en houdt het park een eigentijds karakter.

In de zomer van 2003 zijn de dierenweide en de kleine vijver opgeknapt en zijn er nieuwe volières, een schuur en een kippenhok gebouwd. Tot mei 2004 werd er in het hele park gewerkt. Tijdens de werkzaamheden was het park gesloten voor publiek.

De padenstructuur is verbeterd. Op de plaats van de vroegere blindentuin is een monumentale muur neergezet en de rozentuin, azaleatuin en varentuin zijn opgeknapt. Het park kreeg ook nieuw meubilair, zoals banken, prullenbakken en fietsenrekken.Het park heeft een nieuwe, grotere speeltuin gekregen. De keuze van de speelvoorzieningen werd samen met kinderen uit de buurt gemaakt. Rondom de speelvoorziening werd een hekwerk geplaatst. De oevers en de vlonder van de grote vijver werden vernieuwd en na overleg met organisatoren van evenementen kreeg ‘de podiumheuvel’ een andere plek. De afwatering van de grasweide werd verbeterd en er werd nieuw gras ingezaaid. Er vonden in deze periode ook onderhoudswerkzaamheden aan het groen en bomen plaats. Doorgeschoten onderbegroeiing en bomen die een onveilige situatie veroorzaakten door ziekte of die andere bomen belemmerden in de groei, werden verwijderd.

Het Julianapark wordt op vaste tijden geopend en gesloten. Voorheen gebeurde dit bij zonsopgang en zonsondergang. Omdat de tijden van het opkomen en ondergaan van de zon per dag verschillen,  bleek dat erg verwarrend voor bezoekers.

De vaste openingstijden zijn als volgt:

Zomertijd:
26 maart t/m 31 mei: 7.00 uur – 21.00 uur
1 juni t/m 31 juli: 7.00 uur – 22.00 uur
1 augustus t/m 29 oktober: 7.00 uur – 21.00 uur

Wintertijd:
30 oktober t/m 25 maart: 8.00 uur – 17.00 uur

De openings- en sluitingstijden staan op borden bij de ingangen van het park aangegeven. Toezichthouders van Toezicht & Handhaving openen en sluiten het park. Daarbij lopen zij een afsluitronde door het gehele park en verzoeken de dan nog aanwezige bezoekers het park te verlaten. Zo wordt voorkomen dat bezoekers per ongeluk worden opgesloten.