Fruitbuurt Noord: vocht, tocht, schimmel en woedende bewoners

bankDe bewoners van de Fruitbuurt Noord zijn het helemaal zat. De woningen die worden verhuurd door Mitros, zijn in heel slechte staat en staan al jaren op de nominatie voor sloop of een ingrijpende renovatie, maar het project wordt steeds uitgesteld. 
In veel huizen is er vocht, tocht en staat de schimmel op de muren, soms zelfs op de meubels.
 

 
De muren zijn in sommige huizen zo nat dat de verf en het behang eraf bladdert. De elektra aansluitingen zijn verouderd en in diverse huizen zijn mensen letterlijk door de vloer gezakt. Veel woningen hebben geen CV en de bewoners konden dit ook niet aanvragen in afwachting van het project.
 
De bewoners klagen steen en been, maar moeten hun tijd uitzitten tot het project van de sloop of renovatie eindelijk van start gaat. Medio 2012 zou het zo ver zijn, maar toen gaf Mitros aan dat er door de economische crisis geen geld is. Het project wordt nu voor zeker 4 jaar uitgesteld. Dit was voor de bewoners de druppel.
 
Wel voert Mitros op dit moment hier en daar reparaties uit, en gaat ook een veiligheidscheck doen op de gas en elektra aansluitingen.
 
Maar dat is niet genoeg: de bewoners zijn er helemaal klaar mee. Ze hebben last van het ongezonde binnenklimaat en voelen zich zelfs niet meer veilig in hun woningen.Ze vinden dat Mitros hen tegemoet moet komen met iets om de winter door te komen in de woningen. Tijdens een heftige bewonersavond Ondiep Overlegt op 18 oktober jl. hebben de bewoners hun boosheid goed aan Mitros laten merken.  
 
Toen heeft Mitros toegezegd dat de bewoners van de eengezinswoningen nu toch een tegemoetkoming krijgen: de mensen kunnen binnenkort CV aanvragen. Hiermee kunnen de woningen in ieder geval behoorlijk verwarmd worden, alhoewel de isolatie natuurlijk nog steeds erg slecht is. Meer kan Mitros op dit moment niet doen, omdat ze geen geld hebben voor andere maatregelen.
 
Het wachten voor de bewoners is nu op een beloofde bijeenkomst in november over de plaatsing van CV, waar bewoners wederom duidelijk zullen maken aan Mitros dat de woningen tot aan de renovatie veilig zijn en leefbaar moeten zijn.