Educatieve tuin Daalseweg.

Verspreidt over de stad liggen een aantal educatieve tuinen, de vroegere schooltuinen. Eén van de tuinen ligt in Zuilen aan de Daalseweg tegen Oud Zuilen aan. Volgens medewerker Rudi van Bokhoven van de groep Natuur- en Milieucommunicatie (NMC) die over deze tuin gaat, is het een van de oudste tuinen voor educatieve doeleinden gebruikt in Utrecht.Op het terrein staat al weer 8 jaar een ‘nieuw’ gebouw; het oude gebouw met rieten dak was indertijd in brand gestoken. Vorig jaar is het van binnen en buiten opgeknapt. Het  gebouw wordt onder andere gebruikt voor binnenactiviteiten als het slecht weer is en als leslokaal. Er is een aparte ruimte voor het tuingereedschap.
Onlangs zijn er twee ruimtes bijgeplaatst. Ze worden gebruikt door mensen die meedoen aan het leerwerktraject. Op het moment zijn dat er 4. Zij werken niet in de tuin maar gaan de wijk in.

Het tuinierseizoen is begonnen. Omdat de grond van de tuin erg hard is door de klei die erin zit, wordt hij eerst gefreesd . Zo wordt de grond losser en is het voor de kinderen makkelijker hun plantjes te poten en zaadjes in de grond te stoppen. Ook geven zij hun tuinjes eerst water voor ze aan de slag gaan, dat maakt de grond nog beter bewerkbaar. Laatst waren de waterputten vernield door vandalen. Het water moet uit de sloot gehaald worden en dat mogen de kinderen niet zelf doen omdat dat te gevaarlijk is. Gelukkig zijn de putten weer gerepareerd.
 
Dinsdag (15 april) zijn de eerste tuintjes bewerkt door kleuters van basisschool de Carrousel en de Jules Verneschool. Ieder kind heeft zijn eigen tuintje met een naambord erbij. De tuintjes hebben een afmeting van 0,50 m bij 1,50 m. De kinderen hebben viooltjes sla, en andijvie geplant en aardappels gepoot. Ook staan er bv. goudsbloemen, zonnebloemen, bieslook, peterselie en sjalotten op het programma. Het leuke van sjalotten is, dat als je er één in de grond stopt, je heel veel nieuwe sjalotten krijgt. Bij  uien krijg je er maar één!
De  kinderen zetten over elk plantje een mand en maken die met stokken vast. Er zijn namelijk hazen op de tuin en die zijn dol op jonge plantjes
De kinderen komen elke dinsdag ochtend naar de educatieve tuin om hun tuintjes te verzorgen.
 
Het is jammer dat er zo weinig scholen gebruik maken van de educatieve tuin.  Het is ontzettend leuk en leerzaam voor de kinderen en ze zijn lekker buiten.
Hoe komt het dat er weinig animo voor is? Kost het teveel tijd en vinden scholen het teveel rompslomp? Is vervoer het probleem? Of is het gewoon een kwestie van stimuleren vanuit de gemeente?

Ook buiten schooltijd kunnen kinderen van 8 tot 13 jaar terecht op de tuin. Elke woensdagmiddag van april tot de herfstvakantie, kunnen ze onder deskundige leiding aan het werk in hun eigen tuintje. Er worden ook andere activiteiten georganiseerd. Koken op de vuurplaats met eigen gekweekte groentes, wateronderzoekjes met water uit de sloot, er staan een aantal bijenkasten van een imker, er is altijd wel iets te doen.
In de winter zijn er om de week activiteiten. Omdat er in de tuin niet zoveel te doen is, worden er bijvoorbeeld vetbollen en nest- en vleermuiskasten gemaakt. Vuurtje stoken op de vuurplaats, maar ook wordt er aandacht besteed aan zwerfvuil; van het bruikbare materiaal wordt dan iets leuks gemaakt.

Kinderen kunnen ook op eigen gelegenheid in de tuin aan de slag. Ze krijgen een eigen stukje grond, zaden en planten. Het gereedschap kun ze lenen. Er is wel één voorwaarde aan verbonden, zij moeten altijd hun eigen volwassen begeleid(st)er meenemen.

Niet alleen de kinderen zijn druk in hun tuintjes bezig. Rudi van Bokhoven van NMC, die de kinderen begeleidt, doet ook van alles om de tuin aantrekkelijk te maken. Zo gaat hij binnenkort bijvoorbeeld tarwe, pompoen, zonnebloemen en een weidebloemmengsel zaaien. Hij is ook bezig een multifunctionele vogelvoederplaats te bouwen. Hierin kunnen allerlei kleine dieren zoals muizen en egels en insecten een veilig plekje vinden. In het verleden heeft hij een mooie vuurplaats gemaakt van oude stenen, die daar toch maar in de weg lagen.

Voor informatie kunt u bellen met Natuur en Milieucommunicatie, 030-2866969 of kijk op de website van de Gemeente Utrecht: www.utrecht.nl/nmc