De wijk Pijlsweerd

De buurt ligt tussen de Amsterdamsestraatweg, de spoorlijn Utrecht Centraal – Blauwkapel, de Vecht en de Weerdsingel Westzijde. De wijk Pijlsweerd is gebouwd op het terrein waar ooit het klooster Bethlehem lag. Pijlsweerd is ontstaan in de middeleeuwen en genoemd naar het riddergeslacht Engelen van Pijlsweerd. Oorspronkelijk was het een gebied waar boeren, hoveniers en dagloners woonden. Straatnamen als Hoveniersstraat en Warmoesstraat herinneren daar nog aan. In het eerste kwart van de 20e eeuw vestigde de bekende batterijenfabriek Herberhold zich er. In de twintigste eeuw werd Pijlsweerd bij de stad ingelijfd. De hoveniers vertrokken.

De landerijen maken plaats voor arbeiderswoningen o.a. op en rond het Houtplein. Het zijn de goedkoopste en kleinste woningen die de gemeente gebouwd heeft. Rond de jaren vijftig verschijnen de eerste woonflats aan de geheel nieuwe doorgaande route door Pijlsweerd, de Oudenoord en de David van Mollemstraat, de wijk is dan wel zo’n beetje volgebouwd. De wijk bestaat nog steeds vooral uit oude herenhuizen dichtbij kleine, vooroorlogse corporatiewoningen. Langs de Vecht ligt een bedrijventerrein waarvoor ambitieuze plannen zijn. tegenwoordig is er ook veel onderwijs gesitueerd rond de Oudenoord.

Doordat Pijlsweerd aan de binnenstad grenst, hebben bewoners meer dan elders in Noordwest last van typische centrumproblemen als autokraken, woninginbraken en verslaafdenoverlast. Ook is de sociale samenhang, door de diversiteit van de bewoners, minder groot.